Hoe houd ik mijn complexe programma onder controle en maak ik de bijdrage aan beleidsdoelen inzichtelijk?

Duidelijke resultaten voor wethouder, stakeholders en burgers

Programmamanagement kan heel complex zijn. Je werkt met veel verschillende partijen samen aan resultaten die niet altijd eenvoudig te kwantificeren zijn. Zoals één van onze klanten het stelde: “We bakken nu eenmaal geen broodjes.”

Bizaline helpt gemeenten om programma’s te structureren, de monitoring te automatiseren, en de resultaten aantoonbaar te maken. Voor wethouder, burgers en stakeholders.

Daarvoor maken we gebruik van verschillende methodieken die goed passen bij jouw gemeente. We kunnen je o.a. adviseren bij:

  • Opgavegericht werken
  • Programmatisch creëeren (i.s.m. onze partner Jo Bos)
  • OGSM als strategisch raamwerk voor gemeenten
  • Het opstellen, visualiseren en aanscherpen van een Doelen-Inspanningen Netwerk
  • Het opleveren van een goed project-initiatiedocument (PID)

 

Benieuwd geworden? Lees meer over onze adviesdiensten in onze blogs of neem contact met ons op via e-mail of ons contactformulier.

Case Study

Een programma met diverse stakeholders: hoe houd je zicht op voortgang en effecten?

De Gemeente Veenendaal heeft een drietal programma’s ingericht waaraan verschillende provincies, instellingen en bedrijven een bijdrage leveren. Het gaat om:

  • Programma Energieneutraal 2035
  • Programma ICT campus om in 2025 landelijk het ICT-centrum voor Food en Food-gerelateerde Health en Tech te zijn
  • Programma Vitale Winkelstad

 

Met ondersteuning van Bizaline houdt de gemeente al sinds 2017 continu zicht op de geleverde inspanningen en eindresultaten via een digitale doelenboom (DIN).

“De belangrijke waarde die de monitoring voor ons heeft is heldere verantwoording naar het bestuur en de raad. Aan de hand van de doelenboom is die makkelijk te volgen. Je ziet wanneer er onvoldoende effecten zijn waar nog extra dingen moeten gebeuren. En je kunt inzichtelijk maken of de effecten en de bestede bedragen wel in balans zijn.”

Anne Westhof
Programmamanager

Bizaline heeft de gemeente Veenendaal geadviseerd om het programmamanagement te professionaliseren en digitaliseren. Sindsdien is het voor de gemeente eenvoudig om automatisch de voortgang op te halen bij alle deelnemers aan het programma. Ze krijgen periodieke e-mails met een updateverzoek en kunnen ook Excel-templates uploaden om meerdere KPI’s tegelijk te updaten.

Partijen kunnen zo doorgeven hoeveel uren en welke bedragen er in een maand besteed zijn en wat de gerealiseerde resultaten en effecten zijn. De digitale doelenboom staat op de cloud en iedereen met de juiste toegangsrechten kan actuele (maatwerk)rapportages uitdraaien. De gemeente houdt overzicht op de geschiedenis van alle bewerkingen en heeft toegang tot een volledige auditable trail.

“Het totaal van alles wat er in het kader van ons programma gedaan wordt, is op één plek opgeslagen. Alle aanpassingen zijn herleidbaar in de software. Dat is het grote voordeel ten opzichte van Excel – dat is vele malen foutgevoeliger. We weten nu zeker dat we niet de verkeerde dingen aan het optellen zijn.”

Anne Westhof
Programmamanager

Stel mij in contact met een referentieklant

Vul je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Velden met een (°) zijn verplicht.

Bel me terug

Heb je een vraag of suggestie en wil je daarover iemand spreken? Vul dan je gegevens in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Velden met een (°) zijn verplicht.

Bel me terug over de Training Doelenboom & OGSM

Vul je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Velden met een (°) zijn verplicht.

Bel me terug over de Pilot Programmamonitoring en training

Vul je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Velden met een (°) zijn verplicht.